Moja soba je moja Vladina kancelarija – Umetnici: KABINET 553 (Zala Bokal, Andraž Podvez, Miloš Janjić)

Moja soba je moja vladna pisarna je multimedijska umetniška instalacija, ki poskuša spodbuditi dojemanje, prevpraševanje in razumevanje petih temeljnih evropskih vrednot - Mir – Solidarnost – Individualna svoboda – Enakost – Strpnost.

Soba je izhodišče, osnovni koncept, iz katerega izhaja predlagana prostorska postavitev.

Ideja umetniškega projekta je ustvariti platformo, kjer so predmeti ali deli predmetov vzeti iz našega vsakdanjega konteksta in jim dana nova funkcija, ki jih spremeni v »nenormalne« in fantastične objekte, prikrajšane za njihov običajni namen.

Poleg tega predmeti niso razporejeni po različnih prostorih, kjer se običajno nahajajo, ampak so vsi v enem prostoru, brez sten in predelnih sten, kar nakazuje svobodo in univerzalnost prostora.

V instalacijskem prostoru so ljudje vabljeni ne le kot mimoidoči ali obiskovalci, temveč tudi kot izvajalci.

Z refleksijo in delovanjem sodelujejo pri spreminjanju prostora, v skladu s svojim razumevanjem in odnosom do evropskih vrednot. S tem postavlja sporočilo, da so vsi posamezniki enako pomembni za delovanje družbe. Za vstop v prostor ni potreben noben dokument. Bistvena potreba je biti enak in imeti enake možnosti.

Ljudje, ki se znajdejo na razstavi, so vabljeni, da prinesejo nekaj osebnih predmetov iz svoje sobe in sodelujejo pri izgradnji skupne sobe v času razstave, kot prostora za dialog o družbenih vrednotah v Evropi.

Osebna udeležba kot trenutek je ključna pri »implementaciji« vrednot v resničnem svetu, saj ne bi smele obstajati le kot koncepti, ampak so zato, da jih opazujemo, razmišljamo in izvajamo s strani posameznikov in družbe kot celote.

Novoosnovani tim KABINET 553 čine Zala Bokal, Andraž Podvez, Miloš Janjić.

Mesto: KC Magacin (Beograd, Srbija)

Datumi: 23.2 – 28.2.2021

Umetnici: Zala Bokal, Andraž Podvez, Miloš Janjić.

Projekat "BITE of Art" sufinansira program Kreativna Evropa Evropske unije.

sr_RS
Scroll to Top